Categories
Discovery

Sevärdheter

Sandhamn är en äkta skärgårdsidyll med gamla lotshemman, fiskebodar och sommarhus från förra sekelskiftet. Vid inloppet till Sandhamn ligger det vackra, gula tullhuset som ritades av slottsarkitekten Carl Hårleman. Huset stod färdigt 1752. I tullhuset bodde bl.a. Elias Sehlstedt under sin period som tullinspektör. Nedanför tullhuset ligger Sandhamns eget lilla skärgårdsmuseum. Det röda lilla huset med klockstapeln är en gammal tvättstuga från 1700-talet och här inne ryms mängder av spännande föremål som berättar om livet på ön under seklerna. Museet är öppet varje dag under sommaren.

En bit in i byn, ovanför det gamla varvet, ligger Kvarnberget. Från toppen av berget har du en fantastisk utsikt över havet. En perfekt plats för en picknick. Längre upp i byn ligger det lilla kapellet som uppfördes 1934. Här finns också den gamla kyrkogården som invigdes 1834 i samband med att Sandhamn drabbades av sin första koleraepidemi. Det sägs ha varit lotsen Ljungberg som kom sjuk från Stockholm och dog inom 12 timmar. På grund av smittorisken fick han inte föras till kyrkogården på Djurö, utan blev kyrkogårdens första invånare. Förutom Ljungberg ligger här också många andra lotsar, tullare och andra sjöfarare begravda.

Ö-PROMENAD OCH MER INFORMATION OM SANDHAMN

Vill du upptäcka ön på egen hand? Karta över ön och mer information om sevärdheter får du i Seglarhotellets reception, i turistinformationen samt i alla butiker, hotell och restauranger på ön. Mer information om Sandhamn hittar du på Destination Sandhamns hemsida: www.destinationsandhamn.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *