Vårt Arv

Redan på 1600-talet kom lotsarna och tullarna till ön. Med den ökande sjöfarten och lots- och tullverksamheten kom också behovet av en så kallad ”krogstuga” och 1672 öppnade det första värdshuset på Sandhamn. Den mest kände tullinspektören genom tiderna var skalden Elias Sehlstedt. Under hans tid (1852-1869) var ön fortfarande mycket karg och ganska obebyggd. Elias var allt annat än glad åt sin placering, det sades att han hade blivit tvingad till denna förvisningsort av ekonomiska skäl. I en dikt om Sandhamn skrev han ”Den bör bo här som röfvat posten och slagit ihjäl både far och mor”.

Lite roligare måste det emellertid ha blivit för Sehlstedt om somrarna. År 1865 fick nämligen Sandhamn sin första reguljära ångbåtsförbindelse med Stockholm och de första sommargästerna anländer. Det gör Sandhamn till en av de äldsta badorterna i Sverige. Sedan slutet av 1800-talet har Sandhamn också varit KSSS hemmavatten. Här har kungligheter tampats om ära och pokaler och mästare har korats. 1897 invigde Oscar II KSSS klubbhus (nuvarande Seglarrestaurangen) i samband med en jubileumsregatta för att fira sina år som regent över Sverige och Norge. 

I slutet av förra seklet kom också många kända skalder och konstnärer till Sandhamn för att finna inspiration och inte minst för att roa sig. Anders Zorns berömda tavlor ”På Sandhamn” och ”Svanen” skapades till exempel på ön. August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Richard Bergh och Axel Sjöberg var också trogna besökare. Liksom Bruno Liljefors. Det finns massa sköna skrönor om Liljefors festande på Sandhamn med bland andra Zorn och Albert Engström i spetsen – det så kallade ”Bullerölaget”.

NÅGRA SEVÄRDHETER PÅ SANDHAMN

Sandhamn är en äkta skärgårdsidyll med gamla lotshemman, fiskebodar och sommarhus från förra sekelskiftet. Vid inloppet till Sandhamn ligger det vackra, gula tullhuset som ritades av slottsarkitekten Carl Hårleman. Huset stod färdigt 1752. I tullhuset bodde bland annat Elisas Sehlstedt under sin period som tullinspektör. Nedanför tullhuset ligger Sandhamns eget lilla skärgårdsmuseum. Det röda lilla huset med klockstapeln är en gammal tvättstuga från 1700-talet och här inne ryms mängder av spännande föremål som berättar om livet på ön under seklerna. Museet är öppet varje dag under sommaren.

En bit in i byn, ovanför det gamla varvet, ligger Kvarnberget. Från toppen av berget har du en fantastisk utsikt över havet. En perfekt plats för en picknick. Längre upp i byn ligger det lilla kapellet som uppfördes 1934. Här finns också den gamla kyrkogården som invigdes 1834 i samband med att Sandhamn drabbades av sin första koleraepidemi. Det sägs ha varit lotsen Ljungberg som kom sjuk från Stockholm och dog inom 12 timmar. På grund av smittorisken fick han inte föras till kyrkogården på Djurö, utan blev kyrkogårdens första invånare. Förutom Ljungberg ligger här också många andra lotsar, tullare och andra sjöfarare begravda.