Om Oss

Sandhamn Seglarhotell har anor tillbaka till 1800-talet, då byggnaden invigdes av kung Oscar II som Kungliga Svenska Segelsällskapets klubbhus. I dag drivs det som ett modernt skärgårdshotell av paret Johanna Nordström och Marcus Wallen.

Vi tror på att dagens skärgårdsresenär söker både det naturnära och bekväma. Att befinna sig på Sandhamn är en magisk upplevelse, med segling, härliga badstränder och promenader med dramatisk havsutsikt. Hos oss får du även tillgång till moderna hotellrum, ett mysigt spa med gym och poolområde, samt ett kök i toppklass som drivs av kockar från Stockholms mest populära ställen.

På Sandhamn Seglarhotell kan du alltid uppleva skärgården — varje dag, året om. Från den intensiva sommaren, då ön lever upp och vår beach club står öppen för fest och umgänge. Till resten av året, då hotellet fylls av julbord, konserter, temaveckor och andra aktiviteter. Oavsett om ni är ett konferenssällskap, ett seglargäng, en barnfamilj eller ett kärlekspar, så hittar ni alltid en anledning att koppla av hos oss på Sandhamn Seglarhotell.

En ny era på Sandhamn

Ibland hamnar man i ett läge då allt i livet ställs på ända. Så var det för oss när vi år 2019 fick frågan om att ta över driften av Sandhamn Seglarhotell. Vi hade länge velat hitta ett nytt sätt att leva, där vi fick mer tid för varandra, och ändå kunde jobba med något som vi båda brinner för.

Vi som driver Sandhamn Seglarhotell har en lång bakgrund inom restaurang och bostadsutveckling. Marcus har tidigare drivit kända krogar som Lydmar, Strandvägen 1 och Eataly i Stockholm. Johanna har jobbat på bostadsutvecklaren Oscar Properties.

Gemensamt för oss båda är att vi brinner för kvalitet och det mänskliga mötet. Vi har en stor familj och många vänner. Värdskapet är något som kommer naturligt för oss.

På Sandhamn har vi hittat vår nya tillvaro. En chans att kombinera vår kärlek till gott värdskap, stora naturupplevelser, mat, fest och umgänge. Här har vi fått en permanent paus från storstan, men vårt liv är lika händelserikt som förut.

Vi tror på livets kontraster. Vi tror att människor idag behöver både stora naturupplevelser och moderna bekvämligheter. Både goda middagar med familjen och ett skönt barhäng med bra musik från DJ:s och liveartister.

”Vi tror på livets kontraster”

Vår vision är att Sandhamn Seglarhotell ska rymma dessa kontraster — året om. Vi ska vara en plats för både barnfamiljer och konferensgäster. För kärlekspar och seglarsällskap. För besökare och öbor. Från den intensiva sommarsäsongen till de vackra vintrarna.

Vi vill bygga ett bättre Sandhamn på lång sikt. I dag går vår son Mateo på öns förskola. Vårt mål är vi kan öppna upp grundskolan så han även kommer kunna börja på lågstadiet när tiden är inne.

Välkomna till vår ö.

— Johanna & Marcus

En ö med rik historia

Redan på 1600-talet kom lotsarna och tullarna till ön. Med den ökande sjöfarten och lots- och tullverksamheten kom också behovet av en så kallad ”krogstuga” och 1672 öppnade det första värdshuset på Sandhamn. Den mest kände tullinspektören genom tiderna var skalden Elias Sehlstedt. Under hans tid (1852-1869) var ön fortfarande mycket karg och ganska obebyggd. Elias var allt annat än glad åt sin placering, det sades att han hade blivit tvingad till denna förvisningsort av ekonomiska skäl. I en dikt om Sandhamn skrev han ”Den bör bo här som röfvat posten och slagit ihjäl både far och mor”.

Lite roligare måste det emellertid ha blivit för Sehlstedt om somrarna. År 1865 fick nämligen Sandhamn sin första reguljära ångbåtsförbindelse med Stockholm och de första sommargästerna anländer. Det gör Sandhamn till en av de äldsta badorterna i Sverige. Sedan slutet av 1800-talet har Sandhamn också varit KSSS hemmavatten. Här har kungligheter tampats om ära och pokaler och mästare har korats. 1897 invigde Oscar II KSSS klubbhus (nuvarande Seglarrestaurangen) i samband med en jubileumsregatta för att fira sina år som regent över Sverige och Norge. 

I slutet av förra seklet kom också många kända skalder och konstnärer till Sandhamn för att finna inspiration och inte minst för att roa sig. Anders Zorns berömda tavlor ”På Sandhamn” och ”Svanen” skapades till exempel på ön. August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Richard Bergh och Axel Sjöberg var också trogna besökare. Liksom Bruno Liljefors. Det finns massa sköna skrönor om Liljefors festande på Sandhamn med bland andra Zorn och Albert Engström i spetsen – det så kallade ”Bullerölaget”.

NÅGRA SEVÄRDHETER PÅ SANDHAMN

Sandhamn är en äkta skärgårdsidyll med gamla lotshemman, fiskebodar och sommarhus från förra sekelskiftet. Vid inloppet till Sandhamn ligger det vackra, gula tullhuset som ritades av slottsarkitekten Carl Hårleman. Huset stod färdigt 1752. I tullhuset bodde bland annat Elias Sehlstedt under sin period som tullinspektör. Nedanför tullhuset ligger Sandhamns eget lilla skärgårdsmuseum. Det röda lilla huset med klockstapeln är en gammal tvättstuga från 1700-talet och här inne ryms mängder av spännande föremål som berättar om livet på ön under seklerna. Museet är öppet varje dag under sommaren.

En bit in i byn, ovanför det gamla varvet, ligger Kvarnberget. Från toppen av berget har du en fantastisk utsikt över havet. En perfekt plats för en picknick. Längre upp i byn ligger det lilla kapellet som uppfördes 1934. Här finns också den gamla kyrkogården som invigdes 1834 i samband med att Sandhamn drabbades av sin första koleraepidemi. Det sägs ha varit lotsen Ljungberg som kom sjuk från Stockholm och dog inom 12 timmar. På grund av smittorisken fick han inte föras till kyrkogården på Djurö, utan blev kyrkogårdens första invånare. Förutom Ljungberg ligger här också många andra lotsar, tullare och andra sjöfarare begravda.