Categories
Discovery

Natur & utflykter

”Natursköna Sandhamn, på tre sidor omslutet av vatten och på den fjärde havet”, skrev August Strindberg 1873, och det gäller även idag.

Inte alla vet att Sandhamn egentligen heter Sandön, eftersom hela ön består av sand.  Sandhamn är hamnen på öns norra del, där bl.a. Seglarhotellet ligger. Sandön var från början en trädlös och karg ö som under åren har förvandlats till ett skärgårdsparadis. Tallskog har planterats för att binda sanden och idag är ön med sin säregna natur med sanddyner och vacker skog idealisk för en kombinationsutflykt med bad och naturupplevelser. Även dess läge, längst ut i den yttersta skärgården med storslagen utsikt över det öppna havet och horisonten, gör ön till en vacker och unik plats för utflykter i Stockholms skärgård.

SKOG

Hela inre delen av ön är obebyggd och täcks av vacker tallskog. I skogsbrynet täcks marken av mjölonens lingonlika blad medan kråkris, ljung och mossa tar över inne i skogen. Kors och tvärs över hela ön finns mindre promenadstigar att gå på. Här råder lugn och stillhet året om.

DJURLIV

Ön med omnejd har ett rikt fågelliv. Vintertid ses bl.a. vigg, knipa, alfågel och storskrake rasta här. Sandhamn är också ett klassiskt tillhåll för havsörnen och under vintern ses havsörnen nästan dagligen. Kalla vintrar kan åtskilliga havsörnar sitta längs farledens isränna. Havet runt Sandhamn är rikt på djurliv och förutom chansen att se gråsäl i vattenytan och på kobbar och skär är vattnet rikt på fisk med bl.a. havsöring, gädda, abborre, gös och torsk.

UTFLYKTER

I och kring öns hamn sjuder det av liv. Här finns restauranger, barer, hotell, bageri och butiker. Strosa längs med bryggorna och titta på alla båtar och folklivet. Titta in på öns lilla skärgårdsmuseum eller utmana familj och vänner i minigolf.

Passa också på att unna dig lata dagar på någon av öns stränder under din skärgårdsutflykt. Då hela ön består av sand finns här flera fantastiska, finkorniga badstränder. Den mesta kända heter Trouville och ligger på öns sydvästra del. Du kan också bada vid Fläskberget eller i Skärkarlshamn.

Du kan också varva ned med en picknick. Lämnar man folklivet i hamnen väntar vidsträckta strandpromenader och många mysiga platser för picknick. De flesta med storslagen utsikt över det öppna havet och horisonten. Picknick kan du beställa i hotellets reception eller köpa hos några av butikerna i Sandhamn bageri.

Karta över ön och mer information får du i Seglarhotellets reception, i turistinformationen samt i alla butiker, hotell och restauranger på ön.

Under sommarveckorna har också Sandhamnsguidernas turistinformation öppet alla dagar. Här kan du hyra cyklar och skrindor eller boka en rolig aktivitet. Här säljs dessutom mask, metspön, kastspön och många andra prylar för skärgårdsaktiviteter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *